Güvenlik, şüphesiz hepimizi, iş yerlerimizi, bulunduğumuz ortamları ilgilendiren genel ve ortak terimlerimizden biridir. Sonuçta hepimizin kendi güvenliğimiz başta olmak üzere, bulunduğumuz ortamların, tanıdıklarımızın, aile fertlerimizin güvenliğinden emin olmak isteriz. Çünkü kendimizi güvende hissetmek, gün içerisinde gerçekleştireceğimiz bütün faaliyetlerin en başında gelir. Bir sabah güvenli bir ortamda uyanmak, yolda yürürken, işe giderken güvenliğimizden endişe duymamak, gözle göremediğimiz, daima kontrol edemediğimiz aile bireyleri, evimiz, arabamız, hemen her şeyin güvende olduğunu bilmek bizleri gün içerisinde rahatlatır.
Güvenliğimizi sağlamak için yapabileceğimiz, önlem alabileceğimiz kişisel birçok şey var. Anahtarlarımızı güvenli bir yere saklamak, kapımızı kilitlemek, güvenli olduğunu bildiğimiz yolları kullanmak gibi. Yalnız ne kadar dikkatli ve ne kadar özenli olursak olalım, hepimizin biraz aklı karışık, hepimiz biraz dikkatsiz ve maalesef biraz sorumsuz olabiliriz. Veya ne kadar dikkatli ve odaklı olursak olalım, her zaman her konuda yeterli olamayabiliriz. Bu noktada, yardıma ihtiyaç duyduğumuz o anda, bizlere destek olabilecek çözümler ararız ki sanırım bu noktada günümüz teknolojilerinin en büyük yardımcımız olduğunu belirtmeme gerek bile yoktur.
Bu yazımızda bulunduğumuz, yaşadığımız mekanların güvenliklerinin sağlanması üzerine konuşacağız biraz. Nasıl yaparız da kapımızı kilitlemekten, eşyalarımızı güvenli yerlere saklamaktan daha fazlasını yapabiliriz, dışarıdan gelen tehditleri önleyebildiğimiz kadar içeriden gelebilecek tehditleri de önleyebilir miyiz gibi soruların cevaplarını bulacağız. Şimdi gelin adım adım ilerleyerek güvenlik ihtiyacı duyduğumuz alanları, bu alanlarda yaşadığımız güvenlik sorunlarını ve bu sorunlara kartlı geçiş sistemleriyle nasıl çözümler getirilebilir, bunları inceleyelim.
Kartlı Geçiş Sistemleri Nedir?
Kartı geçiş sistemleri, tam olarak adından da anlaşılacağı gibi, kart ve kart okuyucularının birlikte çalıştığı, kartların kullanılarak izin gereken noktalardan geçiş yapıldığı sistemlerdir. İzin gereken noktaları açacak olursak, iş yerlerine giriş yapmak isteyen işçiler, güvenlik altında tutulması gereken tehlikeli kimyasalların bulunduğu odaları kullanma yetkisi olan görevliler, apartman ve daire girişleri, okullar, hastaneler ve hatta metro, otobüs gibi toplu taşıma araçları için bu kartlı geçiş sistemleri kullanılmaktadır.
kart okuyucuBu kartların içerisinde bulunan manyetik bantlar, kart okuyuculara yaklaştırıldığında radyo dalgaları oluştururlar. Bu şekilde kart okuyucu ile etkileşir ve sistemden onay alırlar. Yalnız son yıllarda manyetik bantlı kartların zedelenme durumunda çalışmaması ve kopyalanabiliyor olması sebebiyle bu kartların kullanımı azalmıştır. Bunun yerine çok katmanlı, sistemle karşılıklı sinyal alışverişi yapan kart tasarımları yaygınlaşmaya başladı. Ayrıca kart kullanımının daha kolaylaştırılması amacıyla, anahtarlık tipi kartlar geliştirildi. Çoğumuzun apartman girişlerinde kullandığı, bir bozuk paradan daha büyük olmayan manyetik giriş kartları görebileceğimiz en yaygın tipte kartlı geçiş sistemleridir.
Kartlı Geçiş Sistemlerinin Kullanım Alanları
Kartlı geçiş sistemlerinin temel amacı, giriş ve çıkışların gerçekleştirildiği bölgelere sadece izin verilen kişilerin girmesini sağlamak ve bu girişleri kayıt ve kontrol altında tutmaktır. Bu mantık ile başlayarak kartlı geçiş sistemlerini aklımıza gelen her yerde kullanabiliriz.
İşyerleri: Kartlı geçiş sistemleri iş yerlerine giriş yapmakta olan çalışanların giriş saatlerini, birden fazla kapı var ise hangi kapıdan giriş yaptıklarını, çıkış yaptıkları saatleri denetlemek amacıyla kullanılmakta. Aynı zamanda bu çalışanların iş yeri içerisinde sadece yetkili oldukları bölümleri kullanabilmesi amacıyla da iş yerleri kartlı geçiş sistemleri ile donatılabilir. Örnek verecek olursak, iş yerlerinde bulunan bilgi işlem odaları, kasa ve evrak bölümleri veya tehlikeli kimyasallar bulunan özel odalar gibi sadece izin verilen kişilerin kullanması gereken bölüm ve departmanlar kartla geçiş sistemleri ile kontrol edilebilir.
Apartman Girişleri ve Asansör Kontrol Sistemleri: Bina girişlerinde sadece bina sakinlerinin girebilmesine imkan veren, apartman dışı satıcı veya yabancı kişilerin girmesini engelleyen kartla geçiş sistemleri kullanılabilir. Ayrıca bu kartlar apartman sakinlerinin asansör ile sadece yetkili oldukları yerlere (katlara ve bina girişine), çatı katı ve depo gibi alanlara ulaşımlarını engellemek için kullanılabilir. Ayrıca yanında ebeveyni olmayan çocukların asansörleri kullanamaması da çocuklar için güvenlik sağlar.
Park Alanları: Park alanlarına kayıtlı bulunan araçların, park alanına giriş yetkileri, girişlerine ait bilgilerin kaydı gibi işlemler kartlı geçiş sistemleri ile sağlanabilir. Buna alternatif olarak plaka tanıma sistemleri de aynı işlemler için kullanılabilir.
Okullar ve Diğer Eğitim Merkezleri: Okulların, üniversitelerin girişlerinde, sadece kayıtlı kişilerin okullara giriş yapması için kartlı geçiş sistemleri kullanılmaktadır. Aynı zamanda bilgisayar odaları, okuma salonları gibi yerlerde de kartlı geçiş sistemleri kullanılarak hırsızlık, çalınma olaylarını önlenebilmekte.
Toplu Taşıma ve Ulaşım: Toplu taşıma araçlarında, istasyon girişlerinde de kişilerin sahip oldukları kart ve kartlı geçiş sistemleri ile ücretlendirmeler gerçekleştirilmektedir.
Kartlı geçiş sistemleri yeni tasarımlarıyla kopyalanamaz şekilde üretilebiliyor. Kopyalanamıyor olmaları bir yana, çalıntı kartların önüne de geçmek gerek tabi. Bunu içinse kartlı geçiş sistemleri yüz tanıma ve parmak izi tanıma gibi diğer güvenlik önlemleri ile birlikte kullanılabiliyor. Bu şekilde çalıntı kartların, sahte kartların kullanımı engellenmiş oluyor.
kartlı geçiş ve personel giriş sistemiBir başka kullanımı ise, otomatik kilitleme ve kilit açma özelliklerine sahip olabiliyor kartlı geçiş sistemleri. Örneğin işyeri sahibisiniz ve işten erken çıkmak zorunda kaldınız. Kartlı geçiş sistemine kartınızı okutarak işyeri içerisinde bütün kapıları kilitleyebiliyorsunuz fakat o gün acele ile çıktınız ve kapıları kilitlemeyi unuttunuz. Bu durumlarda kartlı geçiş sistemi daha önceden belirtilmiş bir saatte bütün kapıları kendisi otomatik kilitleyebiliyor.
Kısaca kartlı geçiş sistemleri anahtar olarak kullanılırken aynı anda kullanıcı ve kullanıldığı yere dair de birçok veriyi veri tabanlarına iletebiliyor. Kullanım izinlerini sınırlandırabiliyor ve kullanıcıların sahte kişiler mi yoksa gerçekten kullanım izni verilen kişiler olup olmadığını kontrol edebiliyor. Kartlı geçiş sistemleri ve diğer güvenlik önlemleri ile ilgili farklı yazıları Anka Bilişim Blog'da bulabilirsiniz.